Schimmelinfecties ontstaan door schimmels die zich d.m.v. sporen in de huid en/of in de nagels vestigen. Besmetting met schimmelsporen vindt plaats in een beschadigde huid en/of nagel met verminderde weerstand. Iedereen draagt schimmels met zich mee. De meeste schimmels zijn niet ziekteverwekkend. Voetschimmels voeden zich met keratine.

In principe is de nagel niet zo vatbaar voor schimmelinfecties. Bij beschadiging van de nagel en/of nagelriem kan echter gemakkelijk infectie optreden na bijvoorbeeld een trauma of door constante druk  van schoeisel op de nagelplaat. 

Daarnaast spelen hygiënische factoren zoals slecht ventilerend schoeisel en het slecht afdrogen van de voeten een rol. 

Een schimmelnagel begin mestal distaal (nageluiteinde) aan een hoekje van de nagelplaat. Dit zijn bij voetnagels voorral de plaatsen waar de nagel in de schoen onder druk staat. Van daaruit groeit de schimmel in of onder de nagelplaat, waarbij verdikking, verbrokkeling of totale destructie van de nagelplaat kan optreden. 

Als de schimmel alleen onder de nagel groeit valt vooral de verkleuring op. De nagelplaat zelf blijft intact, maar wordt omhoog gedrukt door de hyperkeratineisatie eronder. Dit remt de groei van de nagelplaat. Schimmelinfecties van de nagel treden bij voorkeur op in om andere reden bij slecht groeiende nagels.

Dit betekend dat de genezing ( de hergroei) van een gezonde nagel veel tijd kost. circa 12 maanden.

Achilles project

In Europa hebben Nederlandersde slechteste voeten. Dit blijkt uit de resultaten van het Achilles Project waaraan ruim 300 Nederlandse huisartsen deelnamen. Uit de resultaten bleek 56% van de Europeanen een aandoening aan de voet heeft. De meest vookomende aandoeningen in Nederland zijn:

  • 56% schimmelinfecties
  • 23% platvoeten
  • 22% likdoorns
  • 14% hamertenen
  • 8%   voetwratten

De schimmelinfecties bestaan voor de ene halft uit schimmelinfecties van de huid en voor de andere halft uit schimmelinfecties aan de nagel. Ook combinatie-infecties komen voor. Bij ouderen en mannen zijn meer afwijkingen geconstateerd dan bij jongerern en vrouwen. Bij jongeren worden afwijkingen veel geassocieerd met sporten en bij ouderen met een vaataandoening.

  • Schimmelnagels worden bros en dikker en krijgen een gelige tot bruingrijze kleur.
  • Bij schimmelinfecties ontstaat meestal een gemengde verdikking van zowel nagelbed als de nagel zelf. De groei van de nagel wordt hierbij ook nog eens geremd